Compuestos bioactivos y capacidad antioxidante de mieles monoflorales de Azara petiolaris and Azara integrifolia

Ady Giordano, Mauricio Retamal, Felipe Leyton, Patricia Martínez, Raquel Bridi, Patricia Velásquez, Gloria Montenegro

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

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Resumen

Chilean beekeeping is characterized by a variety of honey types, some unique due to a high participation of native plant species where nectar is collected by bees. For the first time flavonoids, phenolic compounds, and antioxidant capacity in honeys of species Azara integrifolia and Azara petiolaris, commonly known as corcolén honeys, have been determined. The results showed a high content of total phenol (between 48.79 and 153.30 mg GAE/100 g honey), while flavonoid content ranged between 8.80 and 12.33 mg QE/100 g honey. The ORAC-FL assay values varied between 2.15 and 7.74 μmol trolox/g honey, while ORAC-PGR assay values varied between 0.33 and 4.49 μmol trolox/g honey. Two phenolic acids (caffeic, coumaric acids) and three flavonoids (pinocembrin, chrysin, and luteolin) were identified by UHPLC-MS/MS in all honey samples. These results correlate with Azara sp. nectar contribution to the samples.

Título traducido de la contribuciónBioactive polyphenols and antioxidant capacity of Azara petiolaris and Azara integrifolia honeys
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)484-489
Número de páginas6
PublicaciónCYTA - Journal of Food
Volumen16
N.º1
DOI
EstadoPublicada - 1 ene. 2018
Publicado de forma externa

Palabras clave

  • Azara sp
  • Bioactive polyphenols
  • Monofloral honey

Áreas temáticas de ASJC Scopus

  • Alimentación
  • Química General
  • Ingeniería Química General
  • Ingeniería industrial y de fabricación

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Compuestos bioactivos y capacidad antioxidante de mieles monoflorales de Azara petiolaris and Azara integrifolia'. En conjunto forman una huella única.

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